“Onder zestien jaar blijf ik eraf, want dat zorgt voor problemen.” Toch stond een 34-jarige vrouw terecht voor de rechtbank in Dendermonde wegens aanranding van de eerbaarheid van een vijftienjarige jongen in Lebbeke. Hoewel zelfs haar eigen advocaat haar houding verontrustend vond, werd ze vrijgesproken.
Tijdens het proces bleek dat de 34-jarige vrouw er wel meer contacten met jonge jongens op nahield. En doorgaans waren dat jongens die in instellingen op internaat verbleven. Contacten werden gelegd tijdens busritten van en naar die voorzieningen, want D. was de buschauffeur van dienst om de jongeren te vervoeren. Ze begon na verloop van tijd heel vriendschappelijk met hen om te gaan. Dat zorgde ervoor dat de vrouw in 2021 ook al eens door de Dendermondse rechtbank veroordeeld werd. Wegens verkrachting van een dertienjarige jongen kreeg ze toen vijf jaar cel. In het hof van beroep in Gent werd dat een jaar later vijf jaar voorwaardelijke celstraf.
Verontrustend
Voor het Openbaar Ministerie is het gedrag van de vrouw minstens verontrustend. “De beklaagde probeert van alles om aanrakingen met jonge jongens mogelijk te maken”, zei de openbaar aanklager tijdens het proces in Dendermonde tegen de vrouw. “Er is bij de vrouw geen probleeminzicht en geen normbesef.”
De vrouw zelf probeerde de rechter ervan te overtuigen dat er geen seksuele bedoelingen bij haar waren toen ze contact had met de vijftienjarige jongen.
Rugzakje
De advocaat van het slachtoffer wees de rechtbank er wel op dat de vrouw in haar verklaringen bij de politie aanvankelijk wel aangaf dat ze “aantrekking voelde” en de situatie “niet zomaar vriendschappelijk was”. Haar eigen advocaat Jan De Winter was evenwel formeel. “Hier is geen sprake van aanranding of aantasting van de integriteit”, meent die. “Een knuffel was niet de aanzet tot seksuele handelingen. Genegenheid tonen, is iets anders dan seksuele intenties hebben. “….
Voor deze feiten riskeerde de vrouw achttien maanden cel. Maar de Dendermondse rechter besliste dinsdag om de redenering van haar advocaat te volgen. De rechtbank sprak de beklaagde vrij. ….
Dat vrouwen zedenfeiten plegen komt minder vaak voor dan bij mannelijke daders. Maar volgens Minne De Boeck, criminologe bij het UFC Antwerpen, is het wel een onderschat probleem. “Het aantal vrouwen dat zedenfeiten pleegt mag dan al een kleiner fenomeen dan mannelijke daders zijn, het is wel een onderschat probleem”, zegt ze. “Er zit immers een groot ‘dark number’ bij dit soort feiten. Dat komt omdat de drempel om aangifte te doen groter is wanneer iemand slachtoffer wordt van een vrouw. Het is ook moeilijker om dit slachtofferschap te erkennen en hiervoor hulp te zoeken, dan wanneer iemand van een man slachtoffer wordt. Dat komt door de perceptie in de maatschappij. De erkenning van slachtoffers is daarom zéér belangrijk. ”
“Bij vrouwelijke daders spelen ook andere beweegredenen dan bij mannen”, schetst De Boeck. “Heel vaak is er een minder uitgesproken seksueel motief, maar heeft het plegen van dergelijke feiten meer te maken met bijvoorbeeld een persoonlijkheidsproblematiek of middelengebruik. Zo hebben vrouwelijke daders minder vaak pedofiele voorkeur. Ze blijken doorgaans meer op zoek naar affectie in plaats van louter het seksuele. En vaker is er ook sprake van psychiatrische problemen. Ook problemen in het verleden, bijvoorbeeld in relaties of eigen misbruik, kunnen een mogelijke verklaring zijn.”
Bronnen en volledig artikel lezen