Rechter spreekt jonge vader van vijf (30) vrij van verkrachting minnares: “Hij wilde er een punt achter zetten. Toen zijn bij háár de stoppen doorgeslagen”

Een jonge vader van vijf uit Kortrijk riskeerde vier jaar cel voor verkrachting, maar is nu vrijgesproken. Onderzoek toonde aan dat de man op het moment van de feiten niet eens op de plaats delict was. “In zedenzaken gaat het vaak om woord tegen woord en daarom is grondig onderzoek cruciaal”, zegt advocaat Thomas Gillis. Het vermeende slachtoffer speelde daarbij een bedenkelijke rol. “Met wie heeft ze bijvoorbeeld die nacht nog drié kwartier lang gebeld? Er zijn bij ons véél alarmbellen afgegaan.” De erg brutale verkrachting waarvoor de man vier jaar cel riskeerde, leest als een horrorverhaal. Dat dateert van 14 juli 2020. De man had op dat moment een overspelige relatie met het vermeende slachtoffer. Hij trok die avond naar een appartement in Menen, waar zij aanwezig was. “Ze hadden afgesproken dat hij in de zetel zou blijven slapen”, zegt het Openbaar Ministerie. “Maar omstreeks 1 uur ’s nachts stond hij in haar slaapkamer, sprong hij bovenop haar en hield haar een mes tegen de hals. Hij sneed haar op verschillende plaatsen terwijl zij zich met man en macht verweerde. Ze krabde in zijn gezicht en beet hem.”

Op een bepaald moment zou hij de vrouw voor de keuze gesteld hebben. “‘Ofwel blijf je stil liggen, ofwel ga je dood’, zei hij”, zegt het Openbaar Ministerie. “Daarna wurgde hij haar waardoor ze het bewustzijn verloor. Toen ze wakker werd, was hij haar aan het verkrachten.”
Ik heb helemaal niets verkeerd gedaan”, reageerde de man. Net zoals het vermeende slachtoffer is hij van Somalische afkomst. Zijn advocaat Thomas Gillis ging resoluut voor de vrijspraak.
Thomas Gillis was al van in het begin rotsvast overtuigd van het feit dat de verklaring van het vermeende slachtoffer ongeloofwaardig is. “Ze hebben die avond seks gehad met wederzijdse toestemming. Daarna heeft hij haar gezegd dat hun seksuele relatie moest stoppen. Vervolgens heeft zij hem in de douche aangevallen, hij werd onder meer gekrabd in het gezicht.” Gillis erkent wel dat zijn cliënt ernstig in de fout is gegaan. “Hij bedroog zijn echtgenote met wie hij vijf kinderen heeft. En dat met zeer zware gevolgen. Gelukkig heeft hem dit zijn huwelijk niet gekost.”
Terechte vrijspraak

Gillis is tevreden met het vonnis. “Bij zedenzaken is het aangevoerde bewijs vaak woord tegen woord. Daarom is het van belang dat de geloofwaardigheid van beide partijen, een element van essentieel belang, getoetst wordt. In deze zaak heeft de verdediging van in het begin bewijsmateriaal à décharge verzameld en toegevoegd aan het strafdossier. Het onderzoek zelf is grondig en correct gevoerd, dit betekent ten laste en ten ontlaste. Daarbij valt op dat het vermeende slachtoffer elke onderzoeksdaad tegenwerkte die gericht was op het achterhalen van de waarheid. Dat was veelzeggend. De rechtbank heeft het volledige strafdossier echter grondig ontleed en mijn cliënt terecht vrijgesproken.“
Het vonnis is voor Thomas Gillis nog maar eens het bewijs dat er in dergelijke dossiers heel omzichtig moet omgesprongen worden met alle elementen. “Vals beschuldigd worden van een dergelijk zwaar misdrijf heeft enorme gevolgen gehad voor mijn cliënt. Hij zat een tijd in voorhechtenis en heeft moeten leven met een stigma dat ten onrechte aan hem kleefde. Bovendien heeft hij deze zaak meer dan drie jaar met zich moeten meedragen voor er een vonnis was. Dat is uiteraard onomkeerbaar. Maar er is recht gesproken. En dat is het allerbelangrijkste op vandaag.”

Bronnen

https://www.hln.be/kortrijk/rechter-spreekt-jonge-vader-van-vijf-30-vrij-van-verkrachting-minnares-hij-wilde-er-een-punt-achter-zetten-toen-zijn-bij-haar-de-stoppen-doorgeslagen~a5282643/

Geplaatst in Diverse valse beschuldigingen, Gevolgen van vals beschuldigd, Toestemming of niet?, Waar of vals? Onduidelijk..