Vrouw klaagt Tinderdate aan voor verkrachting nadat hij geen afgetraind lichaam blijkt te hebben zoals beloofd

Een ondernemer (47) uit Antwerpen wordt beschuldigd van verkrachting en riskeert twee jaar celstraf omdat hij zich op datingsite Tinder had gepresenteerd als een gespierde, alleenstaande Italiaan. Maar dat klopte helemaal niet, hij was geen gespierde Italiaan maar een gewone doorsnee Marokkaan. De zakenvrouw die nochtans vrijwillig had ingestemd met het seksafspraakje in ‘Fifty Shades of Grey’ stijl voelde zich bekocht en diende achteraf bij de rechtbank klacht in wegens verkrachting. De feiten dateren van 2018.   Ze wou seks met iemand anders en niet met de Marokkaan die helemaal niet aan het profiel beantwoordde. Bizar is wel dat ze wel aan de seks deelnam en pas achteraf toen ze merkte dat de man niet aan het profiel beantwoordde, haar aanvankelijke toestemming introk en hem beschuldigde van verkrachting en op de koop toe een immense onredelijke schadevergoeding vroeg.

De 47-jarige Said S.  heeft in Antwerpen een bekende winkel met designmeubelen. In zijn zaak ontvangt hij niet alleen klanten, na sluitingstijd maakt hij de winkel afspraken met dames die hij leert kennen op datingsites als Tinder. Volgens het  Openbaar Ministerie lokt hij op die manier dames in de val omdat hij zich op Tinder anders voorstelt dan hij er in werkelijkheid uitziet.  Hij stelt zich voor onder een andere voornaam, heeft een foto met de torso van een Italiaanse voetballer als profielfoto en beweert dat hij alleenstaand is, zonder kinderen en een baard draagt.

Hij is echter van  Marokkaanse origine heeft een vrouw en kinderen, is gladgeschoren en heeft helemaal geen torso van een profvoetballer, integendeel zelfs.

9 november 2018 maakte Said S. een seksdate-afspraak met een 46-jarige onderneemster uit de Brusselse regio. De dame kwam uit een lange stuklopende relatie en wilde een spannende seksdate hebben met een volgens haar afgetrainde Italiaanse vrijgezel, zoals de man zich op Tinder voorstelde.  Op zijn profielfoto leek hij een afgetrainde sportman. Zijn hoofd was niet zichtbaar.  ‘Ben’, zoals Said zich op Tinder voorstelde, gaf ook de voorkeur aan tantrische massage net zoals de betrokken dame. Ben en de Brusselse zakenvrouw hielden meerdere conversaties over de date. De vrouw stuurde hem overigens het bericht: “Een date met een onbekende, spannend.” De vrouw vond een match op Tinder en de twee converseerden meermaals met elkaar via Messenger.  De man stelde voor om zijn Tinderdate te ontvangen in zijn meubelzaak in Wommelgem zoals het dominante personage Christian Grey dat doet in de film.

De beklaagde zette kaarsjes en champagne klaar en liet haar weten waar ze kon parkeren. Hij stuurde haar ook dat de deur achter haar dicht moest trekken, slotvast moest doen en dan een blinddoek moest opdoen die op de toog lag en dan achter een gordijn op hem moest wachten. Ze spraken af dat ze zich dan helemaal moest overgeven aan haar onbekende verleider.  De ontmoeting duurde een kwartiertje.

De vrouw twijfelde in het begin volgens haar advocaten Jana Riemslagh en Christine Mussche. Ze had laten weten dat ze hem eerst wilde zien voor ze met de date zou verdergaan, maar dan ging hij subtiel druk op haar uitoefenen, volgens de dame, zodat ze toch op het voorstel inging dat hij had uitgedokterd. Hij had haar namelijk verteld dat het op zijn voorwaarden was en anders niet.

De vrouw had kunnen weigeren maar  gaat toch naar de afspraak in Antwerpen en volgt de instructies van de mysterieuze Ben, de bebaarde Italiaan op Tinder. Na het binnenkomen volgt vrij snel de tantrische seks en begint hij haar oraal te bevredigen.  Toen voelde ze al dat hij geen baard had, maar toch ging ze verder en liet hem begaan. Ze hadden hevige seks. Pas na de seks deed ze haar blinddoek af en ontdekte dat hij helemaal niet de persoon was zoals hij zich had voorgesteld.  De zogenaamde Ben had ook een masker opgezet.  Dit was niet de Italiaanse, afgetrainde bink die ze had verwacht. De man had heel wat kilo’s te veel en bleek van Marokkaanse afkomst.  De magie was meteen weg.  Als ze had geweten hoe de man er echt uitzag, zou ze geen toestemming hebben gegeven voor seks aldus de advocaten van de de vrouw.  De toestemming die ze had gegeven, was voor iemand anders, níét voor hem. Ze heeft volgens haarzelf geen geldige toestemming gegeven. De 46-jarige manager vertrok boos naar huis en een dag later diende ze bij de politie een klacht in wegens verkrachting, omdat ze nooit toegestemd zou hebben in een seksdate als de man zijn ware uiterlijk had prijsgegeven.

Hoewel het Openbaar Ministerie de klacht uit 2018 tot tweemaal toe zonder gevolg had geklasseerd, kwam ze terecht bij de gekende advocate Christine Mussche, de dame die ook Bart De Pauw aan de galg praatte, die het geval toch voor de rechtbank trok.  Volgens de advocate was de 46 jarige manager gevallen voor het fysieke voorkomen van haar Tinder-date. Zij dacht dat ze een afspraak had met een knappe Italiaanse man, hoewel ze tijdens de vrijpartij toch al ongerust werd omdat ze geen borsthaar voelde zoals overvloedig te zien was op de profielfoto.  “De cliënte zou nooit toestemming hebben gegeven voor seks als deze man geen valse profielfoto zou hebben gebruikt en geen andere leugens over zijn echte identiteit had verspreid”, aldus advocate Christine Mussche.

Het Openbaar Ministerie kon de redenering van het slachtoffer volgen. Volgens de openbare aanklager maakte Said S. gebruik van valse gegevens om vrouwen tot een seksdate te laten overgaan. Dat hij een valse naam en een valse profielfoto gebruikt, bewijst dat de mans foute intenties had. Het Openbaar Ministerie eist tegen Said S. twee jaar gevangenisstraf.  Het O.M. kwam namelijk via de politie op het spoor dat de man al eerder twee andere vrouwen op identieke manier, met een vals profiel tot seks had verleid.  Een van hen had al in 2012 een klacht ingediend, maar die leidde toen niet tot een rechtszaak.

Said S. stelt dat hij de vrouw helemaal niet wou bedriegen en louter een geheimzinninge seksdate wilde beleven, iets waarvoor hij zich trouwens niet liet betalen en waar zij uit vrije wil op in ging. Hij gebruikte weliswaar een andere naam en profielfoto  op Tinder maar volgens zijn advocate Sanne De Clerck was dit niet een list maar gewoon een poging om zich een beetje mooier voor te stellen zoals iedereen wel eens doet. Ze had trouwens tijdens de seks met onderlinge toestemming zelf haar masker niet afgedaan en was meegegaan in het mysterieuze seksavontuur.

“De reactie van het vermeende slachtoffer spreekt trouwens boekdelen”, aldus Sanne De Clerck. “U hoort het nu zelf: mevrouw wou een spannende seksafspraak met een vreemde. Maar blijkbaar niet met een Marokkaan?”

De Clerck vindt dat de vrouw achteraf haar toestemming voor de seksuele betrekkingen probeert in te trekken, omdat ze blijkbaar niet tevreden is. “Maar dat kan niet. Je kunt een toestemming niet met terugwerkende kracht intrekken. Bovendien: ze hebben elkaar aan het begin wel gezien. Die blinddoek was er niet om zijn identiteit te verbergen, maar maakte deel uit van de sfeer van de date, een beetje in de stijl van Fifty Shades of Grey. Hij wou haar verrassen met kaarsjes en champagne. Vooraf heeft hij nog gezegd dat ze het niet moest doen, als ze twijfels had. Maar zelfs dat wordt nu tégen hem gebruikt.”

De vrouw eist bovendien 100.000 euro schadevergoeding, een hallucinante schadevergoeding. Blijkbaar schuift de vrouw alles wat er is fout gegaan in haar leven in de schoenen van de betichte. De vrouw beweert dat door de valse seksdate ze er fysiek en mentaal onderdoor ging en haar firma daardoor klanten verloor en zelfs werd stopgezet.

De Clerck waarschuwt voor een gevaarlijk precedent als haar cliënt wordt schuldig bevonden aan verkrachting. “Welke deur gaan we dan opentrekken? Als we achteraf de toestemming voor seksuele betrekkingen kunnen intrekken? Ik vraag om mijn cliënt vrij te spreken.” Volgens Sanne De Clerck was geen sprake van een list. Iedereen heeft toch de neiging om zich wat mooier en slimmer voor te stellen bij een eerste contact.  Als de rechtbank het uiterlijk van iemand beschouwt als een list, is dit een gevaarlijk precedent.  Wat doe je met een man die klaagt dat een gemaquilleerde vrouw er bij het ontwaken heel wat minder mooi uitziet.  Of wat doe je met een geblondeerde vrouw op de foto die helemaal niet blond meer blijkt te zijn.  De rechtbank doet uitspraak op 13 mei.

Volgens advocate Manon Cop, gespecialiseerd in zedenzaken, is het een moeilijke evenwichtsoefening (HLN 16/04/2024).  “Waar ligt de grens tussen iemand misleiden of jezelf gewoon wat mooier voorstellen op sociale media.  Volgens de letter van de wet kan je vervolgen, maar gevoelsmatig zou ik het geen verkrachting noemen.”

Volgens haar ligt het in de grijze zone van het strafrecht. En het toont nogmaals aan dat onze maatschappij met zo’n snelheid evolueert en het strafrecht niet altijd kan volgen.  Volgens het OM is er in deze zaak sprake van een list die de man gebruikt heeft om de vrouw te misleiden. De strafrechterlijke definitie luidt alsvolgt : ‘Er is sprake van een list wanneer de dader vooraf of ten laatste op het moment van de seksuele penetratie het slachtoffer wetens en willens heeft misleid.  Wanneer er op zich wel een toestemming is voor een seksuele penetratie, maar deze toestemming werd bekomen op een ongeldige manier, dan is dus sprake van een verkrachting.’ Volgens Manon Cop zijn er wellicht meerdere mannen die getrouwd zijn en zich een alias geven om vreemd te kunnen gaan of die het aantal werkelijke bedpartners verzwijgen of zichzelf online een niet-roker noemen.  Cop pleit voor voorzichtigheid want naast deze kwestie is er wel het feit dat de dame vrijwillig instemde om alles te doen met een blinddoek op en bewust koos voor onwetendheid bij de daad.  Gevoelsmatig zou ze het niet als verkrachting bestempelen, want het gaat door als een van de ernstigste misdrijven die er bestaan op dit moment.  Op die manier kan eender wie eender wie beschuldigen.

Bronnen

Nieuwsblad 16/04/2024

Het Laatste Nieuws 16/04/2024

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240415_95184473

Geplaatst in Beschuldiging buiten alle proporties, Gevolgen van vals beschuldigd, Toestemming of niet?, Waar of vals? Onduidelijk..