Frederik Bajart

Na 385 helse dagen leek er eindelijk een einde te komen aan de lijdensweg van Frederik Bajart. Een einde aan de schuine blikken in zijn dorp Schepdaal, aan de wilde geruchten en vooral aan de beschuldigingen die hij meer dan een jaar onterecht moest dragen. Het parket vroeg om de man niet te vervolgen. De voormalige babysitter van zijn kinderen die hem 26 keer beschuldigde van onder andere verkrachting, foltering en voyeurisme gaf toe dat haar verklaringen “niet stroken met de waarheid”. De man werd ooit beschuldigd van verkrachting, foltering en ontvoering van zijn babysit en zat er twaalf dagen voor in de cel. Uiteindelijk schoot er na onderzoek bijna niets meer over van de beschuldigingen en bleef enkel nog belaging en bedreiging over. Maar in die tijd werd duidelijk dat de klachten geen deel uitmaakten en eigenlijk verzonnen waren. De man had vooralles een alibi en het slachtoffer trok haar verklaringen in.

In mei 2021 kwam Frederik Bajart in opspraak door een klacht van zijn babysit. De vrouw, ook lerares, beschuldigde hem van verkrachting, foltering, ontvoering en 24 andere zaken. Bajart werd gearresteerd en door de onderzoeksrechter 12 dagen opgesloten.

Maar in die tijd werd duidelijk dat de klachten geen steek hielden en eigenlijk verzonnen waren. De man had voor alles een alibi en het slachtoffer trok haar verklaringen in. Het kwam tot een dading tussen beide partijen, maar het gerecht ging toch door met het onderzoek.

Uiteindelijk besliste de raadkamer om de meest ernstige klachten te laten vallen, maar de klachten van belaging en bedreiging vond de raadkamer toch ernstig genoeg om de man door te verwijzen.

In de marge van de zaak zette Luc Deleu, bekend advocaat en schepen van Onderwijs in Dilbeek vrijwillig een stap opzij om elke zweem van belangenconflict te vermijden. Deleu is de schoonvader van Bajart en de lerares werkt in een school in de gemeente.

De wereld van Frederik stort in, ook voor zijn vrouw Tinneke. Zij kon niet geloven dat haar man tot zoiets in staat is en bleef niet bij de pakken zitten. “Ze is meteen een soort privédetective gaan spelen om alles tot op het bot te gaan uitzoeken”, zegt advocaat Van Nooten. “We zijn echt gaan vechten voor zijn onschuld. We zijn op zoek gegaan naar elementen die niet konden kloppen met de beweringen van de vrouw. En zo zijn er toch snel elementen opgedoken die veel vraagtekens bij die aanklachten opriepen.”

Tijdens de eerste korte telefoongesprekken leest Fred vanuit de gevangenis één voor één alle data, tijdstippen en locaties voor. Tinneke noteert. “Ik ben onmiddellijk aan de slag gegaan”, zegt ze. “Van onze sociale media tot zijn Strava (een fiets- en loopapp, red.), alles heb ik bekeken om die dagen waarop de feiten zouden gebeurd zijn te reconstrueren.” Zijn partner kan al snel voor 5 feiten aantonen dat Fred niet in de buurt van het slachtoffer was. Na 12 dagen krijgt de man te horen dat hij zijn cel mag verlaten, met voorwaarden. “Er waren enkele kantelpunten in het onderzoek”, zegt Tinneke. “Zo hadden de speurders door dat er valse berichten in het dossier zaten, waarmee ze hem beschuldigde van belaging: sms-berichten waarvan zij screenshots had genomen maar die niet terug te vinden waren in haar gsm.”

Een voor een vallen de dominostenen om in de zaak. “We hebben zelf gevraagd om opnieuw verhoord te worden”, zegt Frederik. “Daar zijn we met tal van concrete bewijzen naar voor kunnen komen.” Uiteindelijk bleef de zaak aanslepen, terwijl het bewijs tegen het vermeende slachtoffer zich opstapelde. Tot eind vorig jaar het koppel een dading wilde sluiten met haar om de naam van Frederik te zuiveren en de schade te beperken. “Toen gaf ze toe dat de feiten niet stroken met de werkelijkheid”, zegt Frederik. Die overeenkomst werd ook doorgegeven aan de onderzoeksrechter, de speurders en het parket Halle-Vilvoorde. “En na intensief onderzoek besloot het parket om voor alles een buitenvervolgingstelling te vragen in de raadkamer.”

Waarom de babysit al die klachten verzonnen heeft, is nog steeds niet duidelijk. Mogelijk handelde ze uit een misbegrepen verliefdheid. De jonge vrouw zou ondertussen ook in behandeling zijn bij een psycholoog. Haar advocate wenst niet te reageren.

“Ik werd onterecht opgepakt op basis van een boek vol gruwelijke verhalen, zonder ook maar enig bewijs.” vertelde Bajart. Maar de vrouw die in 2021 Frederik Bajart (47) uit Schepdaal valselijk beschuldigde van verkrachting, foltering en belaging zal niet voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. De raadkamer gaf haar  de opschorting, waardoor ze zonder straf wegkomt.

Iemand valselijk beschuldigen van verkrachting en andere zaken kan dus zomaar….

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/15/man-12-dagen-onterecht-in-cel-na-beschuldigingen-van-verkrachtin/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220617_97519449

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220608_96312052

Gazet van Antwerpen 17/06/2022

https://www.hln.be/dilbeek/babysit-die-frederik-47-vals-beschuldigde-van-verkrachting-krijgt-geen-straf-liever-mijn-eerherstel-dan-een-langdurig-proces-voor-laster-en-eerroof~a3ee853e/

https://www.reddit.com

 

Geplaatst in Gevolgen van vals beschuldigd, Toestemming of niet?, Vals beschuldigd na vele jaren.