Outreau-zaak

De Outreau-zaak was een strafzaak in Noord- Frankrijk wegens verschillende aanklachten van seksueel misbruik van kinderen tussen 1997 en 2000. De zaak resulteerde in vier definitieve veroordelingen en de vrijspraak van dertien van de zeventien verdachten, van wie er verscheidene in de gevangenis hadden gezeten. verscheidene jaren. Twaalf kinderen werden in eerste aanleg erkend als slachtoffers van verkrachting, aanranding, corruptie van minderjarigen en souteneurschap, onder wie sommigen kinderen van vrijgesproken personen.  In januari 2006 werd een parlementair onderzoek ingesteld, waarbij president Jacques Chirac de zaak een “juridische ramp” noemde, hoewel rechter Burgaud, beschuldigd door de verdediging, geen sancties kreeg na de onderzoekscommissie.

Het thema van de zaak, het aantal kinderen dat als slachtoffer wordt erkend, de onopgeloste moord op een jong meisje en het aantal volwassenen dat is aangeklaagd en vaak in voorlopige hechtenis wordt gehouden, geven deze zaak een nationale dimensie, die bij het publiek sterke emoties oproept. opinie, en het benadrukken van het disfunctioneren van de gerechtelijke instelling, van deskundigen maar ook van de media. De bijzonderheden van de processen en de vele wendingen die erdoor worden ervaren, maken de Outreau-affaire altijd een gevoelig en controversieel onderwerp.

De Outreau-affaire heeft ertoe bijgedragen dat de aandacht voor de stem van het kind in Frankrijk is geschaad, met een daling van 40% in het aantal veroordelingen in de tien jaar na de vrijspraak in hoger beroep.

Outreau
De ‘Outreau-affaire’, die betrekking had op een vermeend crimineel netwerk in Outreau , een arbeidersstadje naast Boulogne-sur-Mer in de regio Pas-de-Calais , begon in november 2001. Het eerste proces vond plaats in Saint-Omer in 2004, en de oproep vond plaats in Parijs in 2005.  Zeventien mensen werden vervolgd, maar ruim vijftig mensen werden onderzocht. Het waren voornamelijk ouders. Zij werden beschuldigd van seksueel misbruik en incest van kinderen , en hun kinderen werden een groot deel van deze tijd van hen gescheiden. De affaire begon toen enkele leraren en maatschappelijk werkers ‘vreemd seksueel gedrag’ opmerkten bij vier kinderen uit de familie Delay-Badaoui. Psychologen geloofden dat de kinderen geloofwaardige getuigen waren, en later bleek uit een administratief rapport dat artsen bij vijf kinderen bewijs hadden gevonden van seksueel misbruik. De ouders werden beschuldigd op basis van de getuigenis van enkele kinderen, die vervolgens werd ondersteund door de bekentenissen van enkele verdachten. Tijdens zijn opsluiting verklaarde Daniel Legrand, de jongste van de verdachten, getuige te zijn geweest van de moord op een klein meisje. Hij stuurde een brief naar de rechter en ook naar de krant France 3, waarmee hij het onderzoek een nationale dimensie gaf. Er werd naar de informatie verwezen met andere getuigenissen, maar het lichaam van het kind werd nooit gevonden.

De verdachten zaten één tot drie jaar in voorarrest. In het eerste proces (in 2004) gaven vier van de achttien schuld toe en werden veroordeeld,  terwijl zeven hun betrokkenheid ontkenden en werden vrijgesproken. Zes andere beklaagden ontkenden de beschuldigingen, maar werden veroordeeld en kregen lichte straffen – zij gingen in beroep tegen hun veroordeling en werden in het najaar van 2005 gehoord door het Cour d’assises in Parijs . Op de eerste dag van de hoorzitting werden de vorderingen van de aanklager vernietigd. , en alle zes werden vrijgesproken. Een andere beklaagde stierf in de gevangenis in afwachting van zijn proces.

Eerste proef
Het proces vond plaats voor de Cour d’assises van Sint-Omaars , bestaande uit drie professionele rechters en negen juryleden. De zaak betrof een vermeende groep van 17 personen, waarbij de aanklacht gebaseerd was op het bewijsmateriaal van één vrouw en enkele ondersteunende verklaringen van vermeende slachtoffers. De vermeende daders werden veroordeeld op grond van de getuigenissen van bepaalde volwassenen en vooral van de kinderen, samen met psychiatrisch bewijsmateriaal. De getuigenissen van de kinderen vonden plaats in “huis clos” (achter gesloten deuren); een dergelijke procedure is in Frankrijk normaal voor slachtoffers van seksueel misbruik, vooral minderjarigen.

De zes veroordeelden die elke verantwoordelijkheid ontkenden, gingen in beroep tegen hun veroordeling.

De vrouw die veel van het bewijsmateriaal had aangevoerd, bekende later voor de rechtbank dat ze had gelogen, en de onthullingen van de kinderen bleken onbetrouwbaar. Slechts vier van de verdachten hebben ooit bekend, alle anderen hielden vol dat ze onschuldig waren: één stierf in de gevangenis tijdens het onderzoek,  7 anderen werden vrijgesproken tijdens het eerste proces in mei 2004, de laatste zes tijdens het tweede proces op de avond van 1 december 2005.

Tweede proef
Het beroep vond plaats voor het Cour d’assises in Parijs, bestaande uit drie professionele rechters en twaalf juryleden, dat werd gebruikt als hof van beroep voor toetsing van zowel feiten als recht.

Op de eerste dag werden de vorderingen van de aanklager afgewezen vanwege de verklaring van de hoofdgetuige van de aanklager, Myriam Badaoui, die op 18 november had verklaard dat de zes veroordeelden “niets hadden gedaan” en dat zij zelf had gelogen. Thierry Delay, haar voormalige echtgenoot, steunde haar verklaring. Tijdens het proces werd ook het psychologische bewijsmateriaal in twijfel getrokken, omdat het bevooroordeeld leek en weinig gewicht had. De ontkenningen van twee kinderen, die toegaf dat ze vroeger hadden gelogen, droegen ook bij aan de vernietiging van de claims van de aanklager. Een van de psychologen zei op tv: “Ik krijg hetzelfde betaald als een schoonmaakster, dus ik lever de expertise van een schoonmaakster”, wat nog meer publieke verontwaardiging veroorzaakte.

Aan het einde van het proces vroeg de officier van justitie ( advocaat-generaal ) om de vrijspraak van alle verdachten. De verdediging deed afstand van haar recht om te pleiten en gaf er de voorkeur aan een minuut stilte in acht te nemen ten gunste van François Mourmand, die tijdens zijn voorarrest in de gevangenis was overleden . Yves Bot , procureur-generaal van Parijs, kwam op de laatste dag naar het proces, zonder de president van de Cour d’assises , mevrouw Mondineu-Hederer, vooraf op de hoogte te stellen; Terwijl hij daar was, bood Bot namens het rechtssysteem zijn excuses aan de beklaagden aan – hij deed dit voordat het vonnis werd uitgesproken, waarbij hij een “niet schuldig” uitspraak als vanzelfsprekend aannam, waarvoor sommige magistraten hem achteraf verweten.

Alle zes beklaagden werden uiteindelijk op 1 december 2005 vrijgesproken, waarmee een einde kwam aan vijf jaar van processen, die door de Franse media zijn omschreven als een “gerechtelijk falen” of zelfs als een “gerechtelijk Tsjernobyl ”.

Vier mensen bleven na het proces in hoger beroep veroordeeld: Myriam Badaoui (die niet in beroep was gegaan tegen haar veroordeling), haar man en een paar buren. Myriam Badaoui, haar man en een van de buren bekenden dat zij ten onrechte andere mensen ervan hadden beschuldigd betrokken te zijn bij de misbruikzaken, terwijl zij er slechts met zijn vieren bij betrokken waren.

Myriam Badaoui werd schuldig bevonden en veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf, haar man tot 20 jaar. Myriam Badoui werd in 2015 vrijgelaten.

Nasleep

De affaire veroorzaakte publieke verontwaardiging en vragen over de algemene werking van justitie in Frankrijk. De rol van een onervaren magistraat , Fabrice Burgaud werd onderstreept, evenals het buitensporige gewicht dat werd gegeven aan de woorden van kinderen en aan psychiatrische expertise, waarvan werd onthuld dat ze allebei verkeerd waren.De relatie van de media met de gebeurtenissen werd ook in twijfel getrokken; hoewel ze snel op de gerechtelijke dwaling wezen, hadden ze eerder ook de “Outreau-affaire” onderschreven.

Parlementair
Na het tweede proces boden premier Dominique de Villepin , de minister van Justitie Pascal Clément en president Chirac zelf officieel hun excuses aan bij de slachtoffers in naam van de regering en de gerechtelijke instellingen.  In januari 2006 vond er een speciaal parlementair onderzoek plaats (voor het eerst rechtstreeks op televisie uitgezonden) over deze catastrofe judiciaire (gerechtelijke ramp), waartoe president Chirac had opgeroepen om een ​​herhaling van deze situatie door veranderingen in de Franse wetgeving te helpen voorkomen. rechtssysteem. De rol van deskundigen (die overhaaste conclusies hadden getrokken uit de getuigenissen van kinderen) en voorstanders van kinderbescherming, het gebrek aan juridische vertegenwoordiging, de verantwoordelijkheid van de rechters (de zaak van de aanklager was in dit geval afhankelijk van één enkele onderzoeksmagistraat ) en de rol van de massamedia werden onderzocht.

De hoorzitting van de vrijgesproken personen door het parlementaire onderzoek veroorzaakte een golf van emoties door het hele land. De affaire werd bestempeld als een ‘gerechtelijk schipbreuk’.

Op 24 april 2009 veroordeelde de Conseil supérieur de la magistrature Burgaud tot een berisping ( réprimande avec inscription au dossier ), de laagste disciplinaire straf in het Franse rechtssysteem. Sindsdien werd de zaak “gedropt”.

Film en media
In 2011 werd een film uitgebracht, Présumé coupable (Engelse titel: Presumed Guilty ), een dramadocumentaire over de zaak vanuit het standpunt van Alain Marecaux, een van de vrijgesproken verdachten (ook al beschuldigd van zedenmisdrijf door zijn zoon François-Xavier Marécaux) , gebaseerd op zijn memoires.

In 2012 werd nog een film Outreau, l’autre vérité (Engelse titel: Outreau, de andere waarheid ) uitgebracht. Het is een documentaire over de zaak vanuit het standpunt van enkele kinderen, de deskundigen en de magistraten. Het schetst een beeld van hoe de pers werd gemanipuleerd door de advocaten van de verdediging, en hoe de woorden van de kinderen werden onderdrukt.

In 2023 wordt een gemengde fictie-documentaire tv-serie uitgebracht op de Franse publieke zender France 2.  In 2024 brengt Netflix een nieuwe documentaire tv-serie uit.

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Outreau_case

Geplaatst in Beschuldiging buiten alle proporties, Diverse valse beschuldigingen, Gevolgen van vals beschuldigd.