Brian Banks (American football)

Brian Keith Banks (geboren 24 juli 1985) is een voormalig American football- speler. Hij tekende op 3 april 2013 bij de Atlanta Falcons van de National Football League (NFL). Banks tekende in 2012 als undrafted free agent bij de Las Vegas Locomotieven van de United Football League (UFL) .

Banks was een opvallende voetbalster op de middelbare school op de Polytechnic High School (Poly) in Long Beach, Californië . In 2002, zijn juniorjaar, engageerde Banks zich mondeling voor het USC .  Nadat hij door klasgenoot Wanetta Gibson valselijk werd beschuldigd van verkrachting , bracht hij bijna zes jaar in de gevangenis door en vijf jaar voorwaardelijk vrij. In 2012 werd zijn veroordeling vernietigd toen zijn aanklager bekende dat ze het hele verhaal had verzonnen. Na zijn vrijstelling probeerde Banks zijn voetbalcarrière te hervatten door te spelen voor de inmiddels ter ziele gegane United Football League (UFL), minikampen bij te wonen voor verschillende NFL-teams en later te tekenen bij de Atlanta Falcons.

In de zomer van 2002 werd Banks op 16-jarige leeftijd gearresteerd en aangeklaagd nadat klasgenoot Wanetta Gibson hem er valselijk van beschuldigde haar de trap op te slepen en haar te verkrachten. Hij werd van de Long Beach Polytechnic High School gestuurd nadat hij in hechtenis was genomen en in de Juvenile Hall was geplaatst.  Shawn Ashley, mededirecteur van Long Beach Poly High, had beweerd dat Banks niet meer naar de campus zouden worden toegelaten, ongeacht een eventuele uitkomst van de jurisdictie. Geconfronteerd met een mogelijke gevangenisstraf van 41 jaar tot levenslang, accepteerde hij een schikking die vijf jaar gevangenisstraf, vijf jaar proeftijd en registratie als zedendelinquent omvatte .

Gibson en haar moeder Wanda Rhodes klaagden het Long Beach Unified School District aan en beweerden dat de Poly-campus geen veilige omgeving was, en wonnen een schikking van $ 1,5 miljoen.  In maart 2011 nam Gibson contact op met Banks op Facebook , ontmoette hem en gaf in aanwezigheid van een privé-detective die Banks had ingehuurd toe dat ze het verhaal had verzonnen. Banks nam in het geheim de bekentenis van Gibson op, maar zij weigerde later (volgens Banks en zijn privédetective) de aanklagers te vertellen dat ze had gelogen, zodat ze het geld dat zij en haar familie hadden gewonnen niet voor de rechtbank hoefde terug te geven. Het was onduidelijk waarom ze de eerste valse beschuldiging uitte.

Het videobewijs was in de rechtbank niet toelaatbaar omdat de video was gemaakt zonder medeweten of toestemming van Gibson en niet vergezeld ging van een ondertekende bekentenis van haar. CIP speelde echter een belangrijke rol bij het verzamelen van aanvullend bewijs ter ondersteuning van het verhaal van Banks, wat ertoe leidde dat de officier van justitie de rechter op 24 mei 2012 vroeg om de veroordeling ongedaan te maken. Banks werd ook ontheven van zijn strafblad als zedendelinquent, waardoor hij zijn werk als sporter weer kon hervatten.

n 2013 won het Long Beach Unified School District een vonnis van $ 2,6 miljoen tegen Gibson, waarbij $ 750.000 aan betalingen aan haar werd teruggevorderd, samen met advocatenhonoraria, rente en $ 1 miljoen aan schadevergoeding.  Gibson verscheen niet voor de rechtbank.

Een speelfilmproject gebaseerd op het verhaal van Banks , co-executive geproduceerd door Banks en Justin Brooks van CIP, ging in première in 2018 en werd uitgebracht in augustus 2019. Het werd geregisseerd door Tom Shadyac en bevat Aldis Hodge als Banks. , Greg Kinnear als Brooks en Tiffany Dupont als CIP-advocaat Alissa Bjerkhoel .

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Banks_(American_football)

Geplaatst in Diverse valse beschuldigingen, Gevolgen van vals beschuldigd, Valse profielen door vrouwen, Veroordeeld na valse beschuldiging.