Babysit die onschuldige man in cel doet belanden door valse beschuldiging van verkrachting krijgt geen straf

De vrouw die in 2021 ondernemer Frederik Bajart (47) uit Schepdaal valselijk beschuldigde van verkrachting, foltering en belaging, zal zich niet voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. De raadkamer besliste om haar de gunst van opschorting toe te kennen.

Uiteindelijk schoot er na onderzoek bijna niets meer over van de beschuldigingen en bleef enkel nog belaging en bedreiging over.

Een babysit die in 2021 een veertiger uit Schepdaal valselijk beschuldigde van verkrachting, foltering en belaging, zal zich niet voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. De raadkamer besliste om de vrouw de gunst van opschorting toe te kennen. Het slachtoffer in de zaak zat door haar verzinsels twaalf dagen onschuldig in de cel.

Op 20 mei 2021 stond de wereld van de Dilbeekse veertiger van de ene op de andere dag op zijn kop. Speurders van de federale gerechtelijke politie arresteerden Frederik Bajart om 5 uur ’s morgens, waarna hij werd aangehouden en twaalf dagen lang werd opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis.

De man werd door zijn babysit beschuldigd van meer dan twintig feiten van verkrachting, foltering en belaging.

Het duurde uiteindelijk nog tot november 2022 vooraleer Frederik Bajart ook juridisch van alle blaam werd gezuiverd. De raadkamer besliste aanvankelijk om de man toch nog door te verwijzen naar de correctionele rechtbank voor belaging en bedreiging, maar op vraag van het openbaar ministerie besliste de Kamer van Inbeschuldigingstelling uiteindelijk om hem over de hele lijn buiten vervolging te stellen.

Na zijn vrijlating slaagde hij er samen met zijn vrouw in om de beschuldigingen te weerleggen. De babysit gaf uiteindelijk toe dat ze alles had verzonnen en verklaarde dat de veertiger onschuldig was. Om de speurders en de onderzoeksrechter om de tuin te leiden, had de vrouw onder meer valse stukken opgesteld waaruit moest blijken dat ze door de veertiger werd bedreigd.

In november 2022 werd de man juridisch van alle blaam gezuiverd. Op vraag van het openbaar ministerie werd hij door de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling buiten vervolging gesteld. “Er is eindelijk een einde gekomen aan de lijdensweg van mijn cliënt”, liet zijn advocaat, meester Marijn Van Nooten, optekenen na die beslissing. “Deze zaak toont nogmaals het belang aan van het vermoeden van onschuld”, klonk het.

Intussen liep ook een onderzoek tegen de babysit die alle aanklachten had verzonnen. De zaak kwam nu voor de raadkamer, die besliste om het niet tot een proces te laten komen. “De tenlasteleggingen ten overstaan van betrokkene werden bewezen verklaard, maar ze wordt door de raadkamer de gunst van opschorting verleend”, zegt Ingrid Moriau van het parket van Halle-Vilvoorde. “Dit wil concreet zeggen dat er geen correctionele zitting meer volgt.”

In die tijd werd duidelijk dat de klachten geen steek hielden en eigenlijk verzonnen waren. De man had voor alles een alibi en het slachtoffer trok haar verklaringen in. Het kwam tot een dading tussen beide partijen, maar het gerecht ging toch door met het onderzoek.

Uiteindelijk besliste de raadkamer om de meest ernstige klachten te laten vallen, maar de klachten van belaging en bedreiging vond de raadkamer aanvankelijk toch ernstig genoeg om de man door te verwijzen. De advocaat van Bajart, Marijn Van Nooten, was daar furieus over: “We begrijpen de raadkamer niet. De feiten van belaging en bedreiging zijn ook duidelijk en aangetoond vals. Uiteindelijk werd de man volledig vrijgepleit maar vreemd genoeg krijgt de dame die de valse beschuldigingen heeft geuit geen straf. Zo zou de jonge vrouw de zogenaamde bedreigingen vanop haar eigen gsm naar zichzelf gestuurd hebben.

Waarom de babysit al die klachten verzonnen heeft, is nog steeds niet duidelijk. Mogelijk handelde ze uit een misbegrepen verliefdheid. De jonge vrouw zou ondertussen ook in behandeling zijn bij een psycholoog. Haar advocate wenst niet te reageren.

Bronnen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220608_96312052

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220617_97519449

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240115_94106224?

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/01/15/babysit-die-onschuldige-man-in-de-cel-doet-belanden-door-valse-b/

Geplaatst in Diverse valse beschuldigingen, Gevolgen van vals beschuldigd, Vals beschuldigd mediagekte.