“Ik werd vals beschuldigd van verkrachting en ging door de hel. Terwijl de politie het bewijs dat me vrijpleitte heel de tijd in handen had”

Een 22-jarige Britse student wil de politie van Londen vervolgen nu hij vrijgesproken is voor de verkrachting van een jonge vrouw in 2015. Zelf hield Liam Allan zijn onschuld altijd staande, maar hij leefde twee jaar lang met veroordelende blikken en een celstraf van 12 jaar boven het hoofd. Terwijl de Metropolitan Police (MET) het bewijs dat hem vrijpleitte, gewoon in handen had.

De nachtmerrie van Allan begon in september 2015, toen het ‘slachtoffer’ naar de politie stapte. “Het begon met een klein leugentje en het liep helemaal uit de hand. Het werd een verhaal waar ze zich op den duur moest aan houden. Ze raakte alle controle kwijt”, vertelde hij aan de krant Mail on Sunday. Allan werd gearresteerd en daarna weer vrijgelaten op borg.

Toen hij eind februari de Londense politie belde om te horen hoe het met de zaak stond, kreeg hij te horen dat het een zwak dossier was.

De politie had cruciaal bewijsmateriaal niet doorgespeeld aan het Openbaar Ministerie en de verdediging. De MET had tienduizenden berichten doorgenomen op de telefoon van het ‘slachtoffer’ en die als “te persoonlijk” bestempeld voor de rechtbank. Het was pas toen openbare aanklager Jerry Hayes eiste om ze te mogen zien en ze ook doorspeelde aan de verdediging, dat de ware toedracht van de zaak aan het licht kwam. Uit de berichten bleek immers dat de seks met wederzijdse toestemming was gebeurd.

“Het was niet dat het tegen mijn zin was of zo”, staat er letterlijk te lezen in een bericht van 3 september 2015 dat de vrouw aan een vriendin stuurde. Dat was vóór ze naar de politie stapte. Andere berichtjes toonden dat ze fantaseerde over bondage en verkrachting en om meer seks vroeg na de ‘verkrachting’. “Soms is seks de hoogste prioriteit. Ik maak geen grapje, ik denk altijd met mijn ****, lol.” en “Weet je, het is altijd leuk om aangerand te worden zonder dat je daarbij de wet overtreedt.”

….

Allan pleit er voor om de anonimiteit van verdachten van zedenfeiten te waarborgen, zolang ze niet veroordeeld zijn of tenzij een rechter anders beslist. “Ik had nooit genoemd mogen worden. Het heeft mijn leven verwoest en het is nog altijd niet voorbij”, vertelt hij.

Ondanks wat ze hem heeft aangedaan, is hij niet van plan om de identiteit te onthullen van de vrouw die hem door de hel deed gaan. “Ook zij moet het recht krijgen. Ik weet wat het is als het je ontzegd wordt.”

Lees hier verder

Bronnen
Het Laatste Nieuws Koen Van De Sype 18-12-17, 14:34 Bron: The Sun, The Independent, Daily Mail

Geplaatst in Toestemming of niet?, Verkrachting tijdens een date.