In 2013 wordt de dan 19-jarige zoon van Esther Boek door een team agenten van zijn bed gelicht. Hij wordt aangehouden op verdenking van verkrachting. Later blijkt het een valse beschuldiging. In RTL Late Night vertelde ze welke sporen dat heeft achtergelaten op hun gezin.
“Er was een meisje van 14, dat claimde dat ze 16 was. Zij moest als maagd het huwelijk in gaan, dat werd van huis uit gewenst”, vertelt Esther. Nadat ze seks had gehad met de 18-jarige Dex beschuldigde ze hem van verkrachting. “Zij heeft spijt gekregen, of zich misschien overvallen gevoeld.”
Tweede aangifte
“Ze haalde slechte cijfers op school, en had ruzie met haar moeder. In een emotionele bui riep ze: ‘ik ben verkracht’.” Toen gingen alle bellen rinkelen bij de moeder, en deed ze niet lang erna aangifte. “Op dat moment kon ze niet meer terug.” Later kwam er ook nog een tweede aangifte bij. “Die was actief gezocht door de politie”, zegt Esther. “Ze vroegen op Facebook aan meisjes of ze verkracht waren door mijn zoon.” Het meisje was een schoolgenoot van de ander, en volgens Esther ging het om een ‘puberale actie’.
Na de aangifte van het meisje volgt er een tweede meisje dat hem van verkrachting beschuldigt. Hun verklaringen blijken aan alle kanten te rammelen, maar toch wordt Dex veroordeeld tot 2 jaar cel.
Vrijgesproken
In hoger beroep is hij vrijgesproken. Hij is alleen veroordeeld voor ontucht met een minderjarige, omdat het meisje 14 was. De belangrijkste reden om hem vrij te spreken was dat het eerste meisje tegenstrijdige verklaringen had gegeven, met duidelijke onwaarheden erin. Bij de tweede was geen enkele aanwijzing gevonden dat haar verhaal klopte.
Toch blijven de meiden tot op de dag van vandaag bij hun verhaal. “Het doel van mijn boek is niet om die meisjes de zwarte piet toe te spelen, maar om te laten zien hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden”, zegt Esther. “Die meisjes zijn door hormonen gedreven bommen die niet na kunnen denken. Ze maken een fout, en dan kunnen ze niet meer terug”
Dex is inmiddels 24 jaar, en heeft zijn leven weer aardig opgepakt. Hij werkt als manager, en wil vooral vooruit kijken zegt zijn moeder. “Het laatste wat hij wil, is dat dit zijn hele leven aan hem blijft hangen.”
Volgens Esther Boek konden de twee pubermeisjes de gevolgen van hun leugen niet overzien. Ze neemt het hen ondanks alles dan ook niet echt kwalijk en denkt dat zij op een gegeven moment hun verhaal niet meer terug konden draaien. Wel vindt ze dat er meer aandacht moet komen voor het feit dat mannen onterecht beschuldigd kunnen worden.
Het verhaal van Dex kent alleen verliezers. En wat zo zuur is: niet alleen halen valse aangiftes het leven van de beschuldigde overhoop, ook tasten ze de geloofwaardigheid van echte verkrachtingsslachtoffers aan. En dat kan ervoor zorgen dat zij geen aangifte meer durven doen, want stel dat ze zeggen dat ze het vast verzonnen hebben?
Een leuke date, of spannend avontuurtje kan een verschrikkelijke wending krijgen, als je vals beschuldigd wordt van verkrachting. Verreweg de meeste aangiftes zijn terecht, maar er zitten altijd valse tussen. De FBI heeft onderzocht dat in Amerika 1 op de 20 aangiften onterecht zijn, en VU onderzoeker André De Zutter denkt dat dat in Nederland niet anders is.
Esther Boek schreef het boek Geen kind meer dat is gebaseerd op de gebeurtenissen rond haar zoon.
Het tv-programma Hollandse Zaken besteedde in 2017 aandacht aan onschuldige verdachten, op NPO 2 om 21.05 uur.
Bronnen
https://www.opzij.nl/2017/07/06/als-zoon-vals-wordt-beschuldigd-verkrachting/