Valse aangifte na scheiding als wapen in scheidingsstrijd

Na een (echt)scheiding komt het geregeld voor dat de ene ouder de andere onterecht beschuldigt van huiselijk geweld of seksueel misbruik. In veel gevallen speelt er een vorm van ouderverstoting en is de valse beschuldiging een ultieme poging om de andere ouder uit het leven van de kinderen te werken. Vaak met succes, want politie, Veilig Thuis en jeugdbescherming nemen de beschuldigingen gemakkelijk voor waar aan. Vaak doordat er ondermaats of helemaal geen onderzoek gedaan wordt, waardoor de valse beschuldiging niet aan het licht komt. Intussen heeft de ouder die de melding of aangifte deed een goed excuus om de kinderen bij die ‘onveilige en gevaarlijke’ ouder weg te houden. Missie geslaagd!

Spijt van haar vreemdgaan

Dit overkwam mijn man Peter. Zijn ex deed valse aangiften tegen hem nadat hij een punt zette achter hun relatie, toen hij ontdekte dat zij vreemdging. De ex had ontzettend veel spijt, maar Peter wilde niet verder met een vrouw die hij niet meer kon vertrouwen. De kinderen blijven bij hem wonen en hebben bijna dagelijks contact met hun moeder. Toch was dat kennelijk niet naar haar zin en ze stapt naar de politie. Dit is in een notendop wat ze daar vertelt:

Ruim twintig jaar zou ze door Peter zijn mishandeld en seksueel misbruikt. De laatste maanden was het geëscaleerd en werd ze bijna dagelijks door hem geschopt, geslagen, uitgescholden, misbruikt en zelfs verkracht. Ze moest slapen in het ketelhok, de garage of de kelder. Op het laatst dreigt hij haar te vermoorden en is ze in paniek gevlucht. De kinderen moest ze noodgedwongen achterlaten. Volgens de ex lopen zij nu ernstig gevaar en moeten ze daar zo snel mogelijk weg!

Mishandeld en misbruikt, maar ze hoopt dat het goed komt

Daarna doet de ex nog meer aangiften, want wat zij wil gebeurt niet: dat Peter wordt opgepakt. De verhalen worden steeds schrijnender, de beschuldigingen steeds ernstiger en de verhalen steeds tegenstrijdiger. De mishandelingen veroorzaakten volgens de ex regelmatig blauwe plekken en ernstige verwondingen. Toch ging ze al die jaren niet één keer naar een dokter en nooit heeft ook maar iemand haar verwondingen gezien. De ex beweert dat ze op seksueel gebied jarenlang van alles moest doen wat ze niet wilde. Uit angst voor mishandeling ging ze daarin mee. Maar dat weerhoudt haar er niet van om samen met Peter op ‘goedmaakvakantie’ te gaan, want ‘ze hoopte dat alles weer goed zou komen’, zei ze tegen de politie.

Bang

In haar aangifte zegt de ex zo bang te zijn van Peter dat ze alleen onder escorte van haar ouders naar zijn huis durft om de kinderen te halen. Gek genoeg gaat ze in diezelfde periode wel gezellig met hem en de kinderen naar een buurt BBQ. Zonder haar ouders! Later beweert ze dat Peter haar dwong om mee te gaan. Ook verblijft de ex met hun dochter in zijn huis als Peter met hun zoontje op schoolkamp gaat en worden verjaardagen van de kinderen en feestdagen samen gevierd.

Politie herkent valse aangifte na scheiding vaak niet

Zo staat het bijna 300 pagina’s tellende dossier vol met tegenstrijdigheden en doorzichtige leugens, maar bij de politie gaat geen alarmbel rinkelen dat het misschien wel eens een valse aangifte zou kunnen zijn. Dit terwijl een beschuldiging van seksueel misbruik die naar voren komt na een scheiding meestal niet terecht is. Dat blijkt uit onderzoek door de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ), die signaleert dat de aangifte wordt gebruikt als wapen in de strijd tussen ex-partners.

Een beschuldiging van mishandeling of seksueel misbruik moet door politie en de instanties altijd serieus worden genomen. Extra alertheid is geboden als dit uitkomt rondom een scheiding, waarbij conflicten zijn over de kinderen. Alleen gedegen (politie)onderzoek kan uitwijzen of de beschuldiging of aangifte al dan niet echt is. Door de toename van het aantal complexe scheidingen is het niet ondenkbaar dat ook het aantal valse beschuldigingen zal toenemen.

Gevolgen zijn desastreus

De gevolgen voor de onterecht beschuldigde vader (of moeder) zijn desastreus. Zijn leven is verwoest, ook als hij wordt vrijgesproken. Zijn kinderen is hij kwijt of de relatie is op zijn minst ernstig beschadigd. De aangeefster gaat vrijuit, zij wordt zelden vervolgd. Daarover gaat mijn volgende blog.

 Ik ben Caroline partner van een verstoten vader. Mijn man Peter heeft al veertien  jaar geen contact met zijn twee – inmiddels volwassen – kinderen uit een eerdere relatie. Jarenlang was ik getuige van dat afschuwelijke vervreemdingsproces. Van dichtbij heb ik gezien hoe ‘het systeem’ gewone, liefhebbende vaders en moeders uit het leven van hun kinderen schrapt omdat de instanties en rechters geen antwoord hebben op ouderverstotingsproblematiek. Ik blog over onze ervaringen.

Bronnen

https://nieuwestap.nl/valse-aangifte-na-scheiding/

Geplaatst in Vals beschuldigd door echtgenoot.