Truiense student vrijgesproken voor verkrachting van medestudente

Een student uit Sint-Truiden werd door de rechtbank vrijgesproken voor de verkrachting van een Gentse studente. De twee leerden elkaar online kennen en spraken eind 2021 voor het eerst af. Het slachtoffer verklaarde dat ze toen verkracht werd, iets wat de man van in het begin ontkende. De twee maakten online kennis en er  werd regelmatig flirterig gechat en seksueel getinte foto’s gedeeld. In december 2021 spraken ze voor het eerst af op het kot van de studente in Gent. De vrouw verklaarde dat ze niet de intentie had om die avond seks te hebben, maar de Limburger had daar een ander idee over.  De jongeman had andere verwachtingen en rekende op een overnachting.

Ze keken eerste naar een film en wat er dan gebeurde, daar verschillen de meningen over.  “Meneer werd opdringerig”, vertelde Jan Leysen, advocaat van de vrouw. “Hij kuste en betastte haar en toen ze vroeg om te stoppen, gebeurde dat niet.”  Volgens de jongeman was er wel degelijk sprake van toestemming. “Ze heeft zelfs de condoom nog bij mijn cliënt proberen aandoen”, getuigde Bert Vanmechelen, advocaat van de Limburger. “Ze riep één keer ‘stop’ toen we bezig waren en ik heb dat meteen gerespecteerd”, zei de Limburgse student.

Het openbaar ministerie zag dat anders en sprak over elementen die aantonen dat mevrouw verkracht werd. Ze vorderde tijdens de behandeling van de zaak 30 maanden cel voor de Limburger. Maandag sprak de rechtbank hem echter vrij.  “Hij is altijd bij zijn versie van de feiten gebleven”, zei de rechter. “Een versie waarin geen tegenstrijdigheden konden opgemerkt worden.” Uit de verklaring van de vrouw bleek dat niet alles strookte met de realiteit.

“Hij is een normaal functionerende jongeman. Iemand die volgens vrienden en kennissen nooit zoiets zou doen”, concludeerde de rechtbank.

Bronnen

03/04/2023 https://www.hbvl.be/cnt/dmf20230403_95218551

03/04/2023 https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230403_94598873

20/03/2023 https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230320_96396213

Geplaatst in Toestemming of niet?.