Leerkracht krijgt 40 maanden cel voor verkrachting leerlinge (11) op zeeklassen in 2011

De nu 23-jarige vrouw diende in juni 2018 klacht in tegen haar leraar uit het zesde leerjaar. De vrouw beschuldigde hem van een aanranding tijdens de bosklassen in 2009 en van verkrachting tijdens de zeeklassen in 2011. Toen was ze 11 jaar oud. De man zou gehandeld hebben nadat alle andere leerlingen sliepen. Tijdens drie van de vijf nachten zou hij haar hebben verkracht.

Een 41-jarige leerkracht uit Tongeren moet volgens HBvL en Het Nieuwsblad  voor 40 maanden naar de gevangenis voor de verkrachting van een toen 11-jarig meisje uit zijn klas, tijdens zeeklassen in 2011. Zelf ontkende hij steeds: “Als man sta ik machteloos tegen de verklaringen van een vrouw.”  De inmiddels 23-jarige vrouw diende in juni 2018 klacht met burgerlijke partijstelling in tegen haar leraar uit het zesde leerjaar. De vrouw beschuldigde haar voormalige leerkracht van aanranding tijdens bosklassen in 2009, toen het meisje 9 jaar oud was, en van verkrachting tijdens zeeklassen in 2011, toen ze 11 jaar oud was.

De man zou de handelingen gesteld hebben na het slapengaan, toen de kinderen in bed lagen. “Tijdens bosklassen kwam hij de kamer binnen. Omdat ik niet kon slapen, deed hij een trucje met zijn vingers. Hij speelde dat het autootjes waren die rond mijn navel reden”, verklaarde de vrouw. Tijdens zeeklassen gebeurde volgens haar hetzelfde, maar ging hij steeds verder. “Hij controleerde eerst met zijn zaklamp of de anderen kinderen sliepen en kwam dan bij me op bed zitten. Hij drong aan om mijn borsten aan te raken en toen hij bij mijn onderbroek kwam, verstijfde ik volledig. Hij is twee keer bij me naar binnen geweest.” Volgens de vrouw gebeurde dat tijdens drie van de vijf nachten.

De 41-jarige man, die ondertussen nog steeds lesgeeft in dezelfde school en naar eigen zeggen nog altijd gesteund wordt door de directie, moest zich voor de feiten verantwoorden voor de Tongerse rechter. Volgens het parket waren er onvoldoende bewijzen waardoor zij eerder de buitenvervolgingstelling vroegen. Het dossier werd echter toch op zitting gebracht, maar ook toen eiste de aanklager geen straf en gedroeg ze zich naar de wijsheid van de rechtbank.

De leerkracht hield dan ook altijd zijn onschuld vol. Volgens hem kon de leerlinge niet verkroppen dat hij na het zesde leerjaar afstand van haar nam. “Ik heb haar eerst zelfs nog bijles gegeven, op vraag van haar ouders. Ze kwam ook nog vaak langs op school om mij te bezoeken. Op een bepaald ogenblik heb ik haar gezegd dat ik geen tijd meer voor haar had, omdat ik een nieuwe klas en nieuwe leerlingen had. Ik zag toen het vuur in haar ogen. Ik heb toen niets meer van haar gehoord, tot een aantal jaar geleden die klacht kwam. Ik besef nu dat ik als man machteloos sta tegen de verklaringen van een vrouw.”

De raadsman van de leerkracht, meester Gino Houbrechts, haalde hard uit naar de vrouw. “Haar vader is veroordeeld door het hof van assisen. Dat is het milieu waarin dit dossier zich situeert”, klonk het. De vrouw reageerde emotioneel op het pleidooi van Houbrechts. “Het doet pijn om te horen dat mijn familie hierbij betrokken wordt. Dat is waarschijnlijk net de grootste reden waarom hij mij eruit heeft gekozen als slachtoffer. Ik zou toch niet geloofd worden”, huilde ze.

De Tongerse rechter is wel overtuigd van de schuld van de man en verwijst onder andere naar een verklaring van een andere oud-studente. Dat meisje zou seksueel getinte sms’en van de leerkracht ontvangen hebben waarin hij vroeg om af te spreken en haar te ontmaagden. Het meisje had de berichtjes echter verwijderd.

Dat het 23-jarige slachtoffer jaren voor haar klacht haar verhaal ook al deed tegen een vriendin, haar moeder, de directeur van de school, haar begeleidster en een psycholoog, wijzen volgens de rechtbank ook op de geloofwaardigheid ervan.

De leerkracht wordt in afwachting van het verdere verloop van de zaak preventief geschorst.

Bronnen

https://www.truiensnieuws.be/justitie/man-gaat-in-beroep-tegen-uitspraak-rechter-40-maanden-cel-voor-verkrachting-van-11-jarig-meisje/

Shauni Deferm HBvL 25/02/2023

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230224_94506510 24/02/2023

Geplaatst in Vals beschuldigd op het werk, Waar of vals? Onduidelijk..