Het begon voor de Bredase Frans zeven jaar geleden. Bij een onderzoek door de dokter bleek dat hij een seksueel overdraagbare aandoening had. Die had hij gekregen via zijn vrouw, met wie hij drie kinderen heeft. ”Ze vertelde mij dat ze in het bos was verkracht door een man,” zegt Frans. ”Toen ik haar aanspoorde hiervan aangifte te doen, trok ze haar verhaal in.” Wat bleek, ze had een affaire en zo liep zij de geslachtsziekte op.”
Ze smeekt hem om hun relatie nog een kans te geven. Ze besluiten samen op een korte vakantie naar Frankrijk te gaan om te kijken of hun huwelijk nog te redden valt. Op vakantie experimenteren ze met seks, dat filmen ze ook.
Bij terugkomst besluit Frans dat de relatie niet meer te redden is. Ze gaan uit elkaar en de kinderen worden aan hem toegewezen.
‘Toen ik op een dag met de kinderen in de bibliotheek was, veranderde mijn leven van de ene op de andere dag in een hel,” aldus Frans. Hij wordt opgepakt op verdenking van mishandeling van zijn ex-vrouw. Later blijkt dat ze al verschillende keren aangifte tegen hem heeft gedaan bij de politie. Hij zou haar al jaren mishandeld hebben, zo beweert ze. De politie moedigt haar aan aangifte te doen van verkrachting. De filmpjes die zij op vakantie in Frankrijk hebben opgenomen, zijn volgens de politie bewijs.
Frans wordt opgesloten in de Koepelgevangenis in Breda. Daar zit hij zes weken. Frans: “Ik werd op voorwaarde vrijgelaten. Wat betekende dat ik mijn kinderen tot het proces niet mocht zien.”
Proces
Dat proces vindt uiteindelijk pas drieënhalf jaar later plaats. Justitie voert de filmpjes aan als bewijs van verkrachting en mishandeling. Bovendien vertelt de officier van justitie dat Frans heeft bekend tijdens een verhoor. Op de geluidsopname van het verhoor is duidelijk te horen dat Frans ontkent. Toch blijft de officier bij haar verhaal. Frans wordt door de rechter vrijgesproken op alle punten. De rechter vindt dat justitie kwalijk heeft gehandeld in deze zaak door feiten te verdraaien. Op de filmpjes is volgens de rechter niet te zien dat Frans zijn ex-vrouw heeft mishandeld of verkracht. En op de tapes van de verhoren is duidelijk te horen dat Frans ontkent en niet bekent, zoals de officier van justitie beweert.
Frans is dan wel vrijgesproken, hij mag zijn kinderen nog steeds niet zien. Hij klaagt het Openbaar Ministerie en de officier van justitie aan. Maar zijn klachten worden ongegrond verklaard. Volgens justitie mag Frans dan wel zijn vrijgesproken, ‘maar dat betekent nog niet dat hij onschuldig is.’
Opmerkelijk genoeg vernietigt het Openbaar Ministerie na de uitspraak van de rechter al het bewijsmateriaal, waaruit volgens onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat de officier van justitie heeft gelogen tegen de rechter.
Het EO-programma ‘De Vijfde Dag’ zond woensdagavond een reconstructie van deze zaak uit.
Bronnen