Juf Magalie wordt vals beschuldigd.

Juf Magalie pakt na zes jaren zonder klas het werk weer op. Ze wil een nare periode afsluiten, maar het is zeer de vraag of dat gaat lukken. Regisseur Kim Faber volgt haar eerste jaar voor de klas. In de 25 minuten durende documentaire Zouden ze het weten is de kijker getuige van haar worsteling.

Een van de ergste dingen die je als mens kan overkomen, is vals beschuldigd worden van een misdrijf. Genadeloos krijg je een stempel op je gedrukt. Je weet niet of je er de rest van je leven nog vanaf komt. Als iemand in het onderwijs beschuldigd wordt kinderen (seksueel) te hebben lastig gevallen, dan gaat alles wankelen. Er is weinig dat je overeind houdt. De kring om je heen wordt klein. Er zijn nog familieleden, goede vrienden en als je geluk hebt collega’s om bij te schuilen. Maar iedereen twijfelt. Je waardigheid en integriteit zijn te grabbel gegooid. Waar je jarenlang voor hebt geleefd, is een veelkoppig monster geworden dat je steeds opnieuw bedreigt. Gaan de ouders mij opzoeken en lynchen? Is die auto die passeert de politieauto en staat er zo een agent voor mijn deur om mij op te sluiten? De telefoon die gaat is vast de advocaat die mij zegt dat het allemaal verloren is. En dat terwijl er niets is gebeurd.

Het overkomt juf Magalie. Ze geeft les aan kleuters. Een groep ouders beschuldigt haar ervan dat ze kinderen lichamelijk en seksueel heeft misbruikt. Een woedende menigte heeft zich verzameld bij de ingang van de school. ‘Ze heeft kinderen verkracht’, scanderen geschokte ouders. Hun emotie is te begrijpen. De nachtmerrie van iedere ouder is werkelijkheid geworden. De wereld stort in. Wat heeft mijn kind allemaal moeten doorstaan? Hoeveel angst en pijn heeft het gekend in die duistere momenten? Welke gevolgen heeft dit misbruik voor de toekomst? De waarheid moet zegevieren, anders wordt verder leven een heel lastig verhaal. Rechters komen eraan te pas. De juf kan alleen maar hopen dat de verhalen als ongeloofwaardig worden beschouwd. Het is haar woord en imago tegen het woord van de ouders. Een duivels dilemma voor de rechters.

In de docu Zouden ze het weten volgen we juf Magalie die slachtoffer is van zo’n beschuldiging. Ze lijdt eronder, verliest alle zin om verder te leven, eet en slaapt nauwelijks meer. Al sinds haar kinderjaren weet ze één ding zeker: ik wil juf worden. En de enkele jaren waarin ze haar beroep in onschuld uit kon oefenen, waren gelukkige. Ze is 24 jaar als ze beschuldigd wordt. Onterecht. De docu vertelt haar verhaal. We volgen de juf vanaf de eerste schooldag, zes jaar later, als ze weer voor de klas staat. Ze is vrijgesproken. Een school gaf haar een nieuwe start. Ze kan haar waardigheid terugkrijgen, maar de weg is nog lang. Te lang? Misschien wel voor altijd onbegaanbaar.

2Doc Kort, Zouden ze het weten, vpro, npo 2, 13 oktober 2020 22.35-23.10 uur

Geplaatst in Vals beschuldigd op het werk.