Valse beschuldiging zedendelict Volkert in de Luizenmoeder uit het leven gegrepen

In de Luizenmoeder zat dit seizoen een realistische scène: klusjesman Volkert wordt op de school waar hij werkt beschuldigd van seksueel misbruik. Hij werd vals beschuldigd van een zedendelict, zo bleek later.

In mijn praktijk sta ik regelmatig mannen bij die vals beschuldigd worden van een zedendelict. Met name de beschuldiging dat een man een kind seksueel misbruikt zou hebben, heeft voor de betrokkene een enorme impact op zijn leven.

Een beschuldiging van seksueel misbruik komt nog wel eens voort uit de waarneming van bepaald gedrag bij een kind, gedrag dat ten onrechte wordt gezien als bewijs voor seksueel misbruik.

Een cliënt van mij werd door de rechtbank Den Haag veroordeeld mede op grond van verkeerd geïnterpreteerd gedrag van het kind. Het hof Den Haag sprak hem later grotendeels vrij, nadat ik met behulp van een deskundige aannemelijk had gemaakt dat het gedrag van het kind ‘normaal’ was.  Normaal in die zin dat de deskundige aangaf dat dat gedrag bij haar leeftijd paste. De impact van de veroordeling van de man in eerste aanleg was echter enorm voor hem. Deze veroordeling was niet nodig geweest wanneer de rechtbank en de officier van justitie zich beter hadden verdiept in wat leeftijdsadequaat gedrag is van kinderen van die leeftijd.

In deze zaak ging het om een opa, mijn cliënt, die zijn kleindochter seksueel zou hebben misbruikt.

Lees hier verder

Geplaatst in Diverse valse beschuldigingen.