De Belgische juf Magalie was 23 jaar toen ze onterecht beschuldigd werd van kindermisbruik.

Na zes jaar probeert Magalie opnieuw om juf te zijn. Waar vind je de kracht om door te gaan als de maatschappij zijn oordeel al klaar heeft? Gaat het haar ondanks alles lukken?

ouden ze het weten gaat over Magalie’s eerste jaar terug voor de klas. Hoe pak je de draad weer op nadat je leven kapot is gemaakt door valse beschuldigingen? Hoe overwin je je eigen demonen? Magalie probeert bij zichzelf te blijven en vast te houden aan haar dromen, terwijl iedereen zijn mening over haar klaar heeft. Een intiem portret waarin de impact van een onterechte beschuldiging duidelijk wordt.

Kim Faber was op zoek naar een verhaal over valse beschuldigingen en stuitte op het verhaal van de Vlaamse kinderjuf Magalie. Magalie stond net één jaar voor de klas toen ze werd beschuldigd van seksueel misbruik van de kinderen die ze les gaf. De ouders waren woest, dreigden haar kapot te maken. Magalie werd vrijgesproken maar de zaak liet diepe wonden in haar achter. In Zouden ze het weten vertelt Magalie haar verhaal.

Magalie: ‘Er zijn mensen die meegaan in dat verhaal en je echt kapot willen maken. Je volgt het ook op sociale media en op Facebook en de reacties die mensen daar op zetten moet je eigenlijk niet lezen… Maar ik deed dat dan toch. En de reacties die je dan soms krijgt dat is echt, dat is echt niet normaal.’

‘Ik heb ook constant de angst dat mensen mij gaan herkennen en daar iets mee gaan doen. Dat ze voor de deur zouden staan, of gewoon op straat zouden zeggen: O, dat is die juf die die kinderen heeft aangerand, we gaan haar nu afmaken. En dan denk je: kan ik wel naar buiten, is dat wel een goed idee?’

De dramatische gebeurtenissen op De Blokkendoos roepen ook vragen op: waarom werd juist Magalie destijds onderwerp van wilde verhalen? En in hoeverre hielden die ook verband met de achtergrond van de betrokken ouders, die vrijwel allemaal van allochtone afkomst lijken? Faber laat die vragen boven de markt hangen en zoomt in op de gevolgen van een onterechte beschuldiging van seksueel misbruik.

Regie: Kim Faber
Omroep: VPRO

Meer info

https://www.2doc.nl/documentaires/2020/10/zouden-ze-het-weten.html

Geplaatst in Vals beschuldigd op het werk.