Britse vrouw (19) veroordeeld die 12 Israëlische mannen van verkrachting beschuldigde op Cyprus

De beschuldiging van verkrachting op Cyprus uit 2019 is een spraakmakende zaak van een gerapporteerde groepsverkrachting op Cyprus . In juli 2019 meldde een 19-jarige Britse vrouw die op vakantie was in Ayia Napa dat ze door twaalf Israëlische toeristen was verkracht . De Israëlische mannen werden vervolgens gearresteerd en onderzocht vanwege de beschuldiging door de Cypriotische politie , maar ze werden zonder aanklacht vrijgelaten en de vrouw werd aangeklaagd wegens het uiten van een valse beschuldiging. In januari 2020 werd de vrouw door een Cypriotische rechtbank veroordeeld wegens “openbaar onheil” en kreeg ze een voorwaardelijke straf . Haar veroordeling werd in 2022 vernietigd door het Cypriotische Hooggerechtshof op grond van het feit dat ze geen eerlijk proces had gekregen. De vrouw heeft volgehouden dat ze onder druk werd gezet om haar verklaring in te trekken, iets wat door de Cypriotische autoriteiten wordt betwist. De zaak leidde tot intensief internationaal onderzoek.

Een 19-jarige Britse vrouw is op Cyprus veroordeeld omdat ze twaalf mannen valselijk van groepsverkrachting beschuldigd zou hebben. De vrouw trok haar verklaring in, volgens haar advocaten onder druk van de Cypriotische politie.

De jonge vrouw was afgelopen zomer in de Cypriotische vakantieplaats Ayia Napa, en verklaarde aan de politie dat ze in haar hotelkamer door twaalf Israëlische mannen tussen 15 en 22 jaar oud verkracht was. De beschuldigden konden snel gevonden en opgepakt worden.

Enkele weken later trok de vrouw haar beschuldigingen in een slecht geschreven bekentenis in. Nadien verklaarde ze via Justice Abroad, een organisatie die juridische bijstand biedt in het buitenland en die de tiener vertegenwoordigt, dat ze onder druk was gezet om de verklaring te ondertekenen. De Cypriotische politie zou ook een advocaat geweigerd hebben.

De vrouw werd er daarop door het Cypriotische gerecht van beschuldigd valse verklaringen te hebben afgelegd over ‘een ingebeelde misdaad’. Haar paspoort werd ingetrokken en ze werd opgesloten. De twaalf mannen werden vrijgelaten en keerden ondertussen terug naar Israël.

In de rechtbank bleef de tiener bij de eerste verklaring, en getuigde in detail hoe ze werd verkracht nadat ze naar haar hotelkamer was gegaan om seks met wederzijdse toestemming te hebben met één van de mannen. Toch werd de jonge vrouw schuldig bevonden. Uiteindelijk kreeg de vrouw een voorwaardelijke straf.

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Cyprus_rape_allegation_case

https://www.standaard.be/cnt/dmf20191230_04786722

 

Geplaatst in Gevolgen van vals beschuldigd, Veroordeeld na valse beschuldiging.