Valse aangifte verkrachting kost Britse vrouw 34 miljoen frank

Hij leefde sinds eind 1996 in een hel, zo verklaarde Martin Garfoot keer op keer. Vanaf het moment dat zijn collega Lynn Walker hem beschuldigde van seksuele intimiteiten en verkrachting, tien maanden na de zogezegde feiten, had hij geen leven meer.

Ook nadat een intern onderzoek door hun werkgever hem zuiverde van alle blaam, wilde de 46-jarige Garfoot eerherstel. Omdat de geruchten en roddels aanhielden, ook nadat hij werd overgeplaatst. Hij stapte naar derechter en eiste een schadevergoeding van Walker (33) wegens laster.

Maandagavond besloot de jury van de rechtbank in Newcastle dat er geen grond bestond voor de beschuldiging van verkrachting. De rechter kende de 46-jarige Garfoot een schadevergoeding toe van 400.000 pond (zowat 25 miljoen frank of 620.000 euro). De emotioneel gebroken Walker moet bovendien de kosten van het proces, 150.000 pond (9miljoen frank of 223.000 euro), ophoesten. De rechter was volgens de Britse pers zo overtuigd van de kwade bedoelingen van de vrouw dat hij de in verkrachtingszaken hoogst ongebruikelijke beslissing nam om haar naam bekendte maken.

Walker en Garfoot werkten bij een filiaal van Boots the Chemist in de buurt van Gateshead, in het noordwesten vanEngeland. Zij konden het aanvankelijk goed met elkaar vinden, maar in november 1996, tien maanden na de zogezegde feiten, schreef Walker aan twee directeuren van het bedrijf dat Garfoot zich op een zaterdag in januari 1996 in de lunchruimte van de stafmedewerkers aan haar had vergrepen. Walker vertelde de jury dat ze zich geen raad had geweten na de verkrachting en getracht had de herinnering eraan zo diep mogelijk weg te stoppen. “Pas na maandenkon ik er niet meer tegen en moest ik het tegen iemand zeggen”, zo zei ze.

De jury van acht mannen en vier vrouwen besloot echter dat Walker geen zaak had, en steunde daarbij ook op verklaringen dat Walker een paar dagen later haar huisarts had bezocht maar ook hem niets had gezegd en evenmin aangifte deed bij de politie. In de tijd dat Walker haar collega beschuldigde, ging ze gebukt onder huwelijksproblemen.

De Morgen 09/02/2000

 

Geplaatst in Diverse valse beschuldigingen, Toestemming of niet?, Vals beschuldigd op het werk.