Vijftig tinten grijs

De rechtszaak van een Brits meisje die haar vader voor de rechter sleepte wegens jarenlange verkrachting kreeg een opmerkelijke wending. De man leek kansloos in het proces. Gelukkig keerder het tij.

Hij moest en zou boeten voor wat hij haar had aangedaan en daarom spande een Brits meisje een rechtszaak aan tegen haar eigen vader. De beschuldiging? De man zou haar zes jaar lang verkracht hebben. Het proces stond op het punt om te beginnen, toen de advocaat van de vader iets heel verdachts opmerkte.
“Ik heb het niet gedaan.” Het was het enige argument dat de Britse man kon inbrengen tegen het dwingende, hallucinante verhaal dat zijn dochter aan de politie verteld had. De man zou in een periode van zes jaar zijn minderjarige dochter liefst acht keer verkracht hebben. De kans was klein dat die “Ik heb het niet gedaan”-verdediging zou pakken in de rechtbank.

Met nog een week te gaan voor de start van het proces, zag het er dan ook slecht uit voor de Brit. Daarom nam hij de gespecialiseerde advocate Cathy McCulloch onder de arm. En zij merkte al snel iets vreemds op aan de verklaringen die het meisje afgelegd had bij de politie. De woorden en de zinnen die ze gebruikte, leken te volwassen voor haar leeftijd. Ze omschreef niet alleen nauwkeurig wat haar vader gedaan had, maar ook heel minutieus hoe ze zich daarbij voelde. Het was pas op de eerste dag van het proces dat de advocate en haar cliënt een eerste persoonlijk gesprek hadden met elkaar. Na enkele minuten babbelen ontdekte McCulloch dat ‘Vijftig Tinten Grijs’, de internationale bestseller van E.L. James, het favoriete boek was van het meisje. De advocate besloot zelf een exemplaar te kopen en snel even door te lezen. Meteen merkte ze op hoeveel gelijkenissen er waren tussen het boek en het verhaal van het meisje.

Na de tweede procesdag – die snel beëindigd was – spendeerde McCulloch uren aan een meer diepgaande analyse van het boek. Uiteindelijk vond ze zeventien vergelijkbare incidenten.

De volgende dag, na een kruisverhoor van amper zeven minuten, bekende het meisje. Ze had alles verzonnen. Ze wilde haar vader “een lesje leren”. “Hij ruïneerde mijn leven”, luidde het.

De vader werd vrijgesproken van alle beschuldigingen.

Bronnen

18/08/2016 https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160818_02429315

18/08/2016 https://www.telegraaf.nl/nieuws/381859/verzonnen-verkrachting-gebaseerd-op-boek

Geplaatst in Veroordeeld na valse beschuldiging.