Een leerkracht heeft de directeur van de Gemeentelijke Tuinbouwschool in Merchtem valselijk beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat stelt de Kamer van Beroep van Onderwijs. Daniel Herinckx werd eind maart geschorst, na verklaringen dat hij leerlingen masseerde en aanspoorde om te masturberen.
Het parket voert geen verder onderzoek tegen de directeur van de Tuinbouwschool in Merchtem omdat er uit diverse verhoren geen feiten aan het licht kwamen. De directeur werd door het schepencollege geschorst en onlangs wilde het bestuur de man nog een blaam opleggen maar deze tuchtmaatregelen blijken nu helemaal onterecht.
Naar aanleiding van een tuchtonderzoek tegen de directeur, door de gemeentelijke overheid wegens ‘beweerd’ seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft het parket van Halle-Vilvoorde begin april 2015 een opsporingsonderzoek geopend. Dit onderzoek werd thans afgerond.
Geen misdrijf
“Diverse leerlingen en leerkrachten werden de afgelopen maanden verhoord over de beweerdelijke grensoverschrijdende gedragingen van de heer Daniël H. Uit geen enkele verklaring is gebleken dat er sprake zou zijn van strafbare feiten. De heer Daniël H. heeft de beweringen die over hem zijn verschenen ook steeds met klem ontkend.
Het parket van Halle-Vilvoorde heeft dan ook beslist om het onderzoek zonder gevolg te klasseren bij gebrek aan een misdrijf”, zegt Gilles Blondeau, woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde.
Het gemeentebestuur onder leiding van burgemeester Eddie De Block (Open Vld) nam op 27 maart geen enkel risico. Nadat de zware beschuldigingen hen ter oren kwamen, werd Herinckx onmiddellijk geschorst. Ook het gerecht kreeg een dossier overhandigd. Twee dagen later liet de parketwoordvoerder weten dat er mogelijk sprake was van ongepaste communicatie. Maar niemand had aanwijzingen van misbruik gevonden.
Directeur Daniël Herinckx van de gemeentelijke tuinbouwschool van Merchtem is 28/05/2024 terug aan het werk gegaan. De man werd op 27 maart door het schepencollege van Merchtem preventief geschorst omwille van getuigenissen die wezen op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Na het horen van de directeur bevestigde het college de schorsing op 8 april. Herinckx, die steeds zijn onschuld staande heeft gehouden en zich onterecht behandeld voelde door het schepencollege, tekende beroep aan bij de Kamer van Beroep van het departement Onderwijs die de schorsing op 13 mei terug vernietigde. Het schepencollege liet daarop weten zich neer te leggen bij deze beslissing en het tuchtonderzoek snel te willen afronden zodat er over de zaak ten gronde een beslissing zou kunnen genomen worden.
Naar aanleiding van de affaire pleitte Herinckx recent in een gesprek met Belga voor een wijziging van de tuchtprocedure. Volgens Herinckx moet de inrichtende macht van een onderwijsinstelling verplicht worden vooraleer een dergelijke beslissing tot schorsing te nemen hierover een jurist te raadplegen van het onderwijsnet waartoe men behoort.
Directeur Daniel Herinckx hield al die tijd zijn onschuld staande en tekende beroep aan tegen zijn schorsing. “De betrokken leerkracht en de inrichtende macht voerden een beschadigingsoperatie”, zo meende hij. De Kamer van Beroep, een instelling van het Ministerie van Onderwijs, geeft hem daarin nu gelijk. Herinckx is opgelucht. “Ik heb altijd gezegd dat de getuigenissen tegen mij vals waren”, zegt hij. “Van seksuele handelingen is nooit sprake geweest. De inrichtende macht heeft zich beroepen op één mondelinge klacht en enkele onsamenhangende getuigenissen uit tweede of derde hand. De burgemeester heeft die leugens meteen voor waarheid genomen. Dit is geen manier van werken. Zo kan je iedereen van om het even wat beschuldigen.”
Bronnen
https://www.hln.be/binnenland/schooldirecteur-onterecht-beschuldigd-van-misbruik~a21884ca/